Sernik z mascarpone i owocami

Składniki:

serek mascarpone 400 g

serek homogenizowany waniliowy lub naturalny 300 g

cukier 100 g

sok z jednej limonki, sok z jednej cytryny

śmietanka 30 % 200 g

żelatyna 1,5 łyżki

woda około 100 ml

herbatniki lub ciastka zbożowe 150 g

masło 150 g

dodatkowo ulubione owoce do dekoracji np. truskawki, borówki, maliny

papier do pieczenia

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć, rozpuścić masło i dodać do ciastek, dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić w tortownicy wyłożonej papierem, mocno dociskając i umieścić w lodówce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała, podgrzać aż do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z serkami, cukrem, sokiem z cytryny i limonki. Do przestudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany. Sprawnie i szybko wymieszać i dodać do masy sernikowej, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać resztę śmietany.

Masę serową rozprowadzić równomiernie na spodzie z ciastek. Następnie umieścić w lodówce na 3-4h. Po wyjęciu udekorować owocami.

Zamiast w tortownicy, można również zrobić serniczki jako porcje, np. w szklankach, słoiczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *