Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Pyszne i aromatyczne ziemniaki z delikatnym wnętrzem!

SKŁADNIKI

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • świeży rozmaryn, tymianek

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra- dół, bez termoobiegu).
  2. Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy.
  3. Ziemniaki nacinamy w cienkie plasterki, uważając przy tym, żeby nie przekroić ich do końca. Aby ułatwić krojenie, umieść dwie długie łyżki po bokach ziemniaka tak, aby nie przeciąć go do końca.
  4. W misce wymieszaj rozpuszczone masło, olej, posiekany czosnek, sól, pieprz i zioła.
  5. Ziemniaki (nacięciami do góry) umieść w naczyniu żaroodpornym wcześniej nasmarowanym olejem.
  6. Posmaruj wierzch ziemniaków i delikatnie pomiędzy plasterkami wcześniej przygotowaną mieszanką masła, oleju i przypraw.
  7. Piecz ziemniaki w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut lub do momentu, gdy będą miękkie w środku i lekko złociste na zewnątrz. W trakcie pieczenia polewaj ziemniaki pozostałym masłem z mieszanki co około 15 minut.
  8. Gdy ziemniaki będą gotowe, możesz posypać je dodatkowymi ziołami lub solą..
  9. Podawaj ciepłe i delektuj się!

Smacznego!!!