Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Pyszne i aromatyczne ciasto dla miłośników czekolady!

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki kakao
  • kostka masła
  • ok. 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 9 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 80 g czekolady (deserowej lub gorzka i mleczna pól na pół)
  • 80 ml śmietanki 30% (tzw. kremówki)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku rozpuszczamy kostkę masła, cukier, mleko oraz kakao i ciągle mieszając, na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  3. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
  4. Do przestudzonej, lekko ciepłej ale nie gorącej masy dodajemy żółtka oraz cukier z wanilią i mieszamy mikserem.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy dalej do połączenia składników.
  6. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy delikatnie szpatułą z przygotowaną czekoladową masą.
  7. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 24 cm.)
  8. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 165 stopni piekarnika (opcja gór-dół bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku.
  9. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
  10. Polewa: śmietankę mocno podgrzewamy (uwaga, aby nie zagotować), dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta, wygładzamy delikatnie.

Smacznego!!!