Indyk pieczony

Indyk pieczony

Idealny na świąteczny obiad!

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z indyka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki PRZYPRAWY DO INDYKA KAMIS
  • 3 łyżki oleju OLEO
  • 200 g suszonej żurawiny KRESTO
  • słoiczek ŻURAWINY DO MIĘS ŁOWICZ
  • 1 szklanka wody

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy nimi dokładnie pierś z indyka, a następnie odstawiamy całość do lodówki na 12 godzin.
  2. Następnego dnia przekładamy pierś z indyka do naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty.
  3. Pierś pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180° przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy żurawinę i całość podlewamy 1 szklanką wody.
  4. Wystudzoną pieczeń kroimy na plastry i podajemy z SOSEM ŻURAWINOWYM ŁOWICZ.

Smacznego!!!