Gołąbki bez zawijania

Golabki bez zawijania

Popularne gołąbki w nowej odsłonie prosto z piekarnika!

SKŁADNIKI

  • 80 dag mielonego mięsa (łopatka, karkówka lub udziec z indyka)
  • pół średniej białej kapusty
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

SOS

  • 750 ml passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50ml słodkiej śmietanki 12%

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę szatkujemy i parzymy na sicie wrzątkiem. Przestudzamy i odcedzamy.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. W dużej misce łączymy: mięso, przestudzoną kapustę, ryż, cebulę, przyprawy i jajka.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (układamy jedną warstwę).
  6. Składniki sosu łączymy w garnku i zagotowujemy.
  7. Zalewamy wcześniej przygotowane gołąbki.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 stopni (bez termoobiegu) ok. 70 min..
  9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, podajemy z ziemniaczkami z wody, posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *