Pasta z sosem z pieczonych warzyw

Pasta z sosem z pieczonych warzyw

Domowe pesto do makaronu – super pomysł na obiad!

SKŁADNIKI

  • 5 dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
  • oliwa
  • parmezan
  • orzeszki pinii
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • pół niedużej filiżanki wody z gotowania makaronu

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w ćwiartki pomidory, paprykę w większe kawałki i cebulę oraz czosnek i gałązki bazylii.
  2. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ziołami prowansalskimi i oregano, obficie polewamy oliwą.
  3. Tak przygotowane warzywa pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku (opcja góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
  4. W między czasie gotujemy ulubiony makaron (świderki, penne czy spaghetti – wybór należy do Ciebie :)) i na koniec odlewamy nieco wody z gotowania makaronu. Będzie potrzebna do przygotowania sosu.
  5. Upieczone warzywa wrzucamy do kielicha blendera, dorzucamy świeżą bazylię, uprażone orzeszki pinii, suszone pomidory oraz kawałeczek parmezanu. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Wszystko miksujemy na gładki sos.
  6. Na patelni łączymy ugotowany al dente makaron z sosem, podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu i mieszamy.
  7. Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerze, na wierzch dodajemy tarty parmezan i kilka listków pietruszki lub bazylii.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *