Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Efektowne danie na wyjątkowe okazje!

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 400 g łososia (świeży filet bez skóry)
  • 200 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Łososia doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym i odstawiamy na pół godziny.
  2. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
  3. Na patelni na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty czosnek, dorzucamy szpinak i smażymy, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy przestudzony szpinak, na wierzch kruszymy ser feta.
  5. Na górze układamy przyprawiony filet z łososia.
  6. Całość zwijamy pilnując, aby brzeg ciasta znajdował się pod spodem.
  7. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
  10. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i od razu podajemy.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *