Krem z pomidorów i pieczonej papryki

Krem z pomidorow i pieczonej papryki

Doskonały z grzankami i odrobiną dobrej oliwy 🙂 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów całych bez skórki
  • 2 upieczone papryki
  • ok. 3/4 l dowolnego bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • Sól, pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • świeże zioła i przyprawy do wyboru: bazylia, oregano, kolendra, lubczyk.

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W piekarniku o temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) pieczemy papryki. Przekrajamy, usuwamy nasiona i błonki, układamy na blasze skórką do góry i skrapiamy oliwą. Na blaszkę wrzucamy również czosnek. Pieczemy 30 – 40 minut,
  2. Papryki wyciągamy, umieszczamy w naczyniu z pokrywką na 15 minut i zamykamy. Po tym czasie skórkę będzie można w prosty sposób zdjąć. 🙂
  3. Upieczony czosnek wyciskamy z łupin.
  4. W garnku a maśle szklimy cebulę.
  5. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) i wszystko delikatnie dusimy ok. 10 minut. Można podlać odrobiną bulionu.
  6. Dodajemy obraną i pokrojoną paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Ponownie dusimy przez ok. 5 minut.
  7. Dolewamy większość bulionu, zagotowujemy i miksujemy.
  8. W razie, gdyby krem był zbyt gęsty możemy dolać odrobinę bulionu.
  9. Krem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. 
  10. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami oraz ulubionymi ziołami i odrobiną dobrej oliwy.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *