Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Przepis na jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast 🙂

SKŁADNIKI

Spód:

  • 300 mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła 82%
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy/cukier z prawdziwą wanilią

Masa (kajmak + powidła)

  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • 100 – 150 g bardzo miękkiego masła
  • powidła lub dżem porzeczkowy

Dekoracja: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, suszone owoce (np. morele, śliwki, rodzynki, gruszki)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło oraz cukier i cukier wanilinowy. 

2. Siekamy, a gdy zaczną się łączyć i będą się tworzyć grudki dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.

3.Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.

4. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg lub prostokąt (ok. 20 -30 cm) i delikatnie nakłuwamy widelcem.

5. Wyłożone do formy ciasto ponownie chłodzimy w lodówce na ok. 15- 20 minut.

6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 – 180 stopni (bez termoobiegu).

7. Ciasto pieczemy ok. 20 – 30 minut na złoty kolor.

8. W międzyczasie miękkie masło ubijamy na puszystą masę, do której stopniowo dodajemy masę kajmakową. 

9. Na upieczonym i lekko ostudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a na nich gotowy krem. 

10. Dekorujemy orzechami i bakaliami lub innymi ozdobami jakie lubimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *