Polędwiczki z indyka z warzywami i aromatycznymi ziołami

Poledwiczki z indyka z warzywami i aromatycznymi ziołami

Proste danie, które zaskoczy smakiem! 🙂 

SKŁADNIKI

  • 60 dag polędwiczek z indyka
  • 7 średnich ziemniaków
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • opcjonalnie papryczki chilli
  • cebula czerwona
  • ok. 1/3 szklanki oleju
  • mieszanka przypraw: 1 łyżka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka suszonego majeranku, opcjonalnie papryka ostra wg uznania, łyżeczka soli, pieprz do smaku
  • ok. 150 g sera tartego
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • szczypiorek

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części i gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Odcedzić. Przełożyć na dużą blaszkę.
  2. Pokroić papryki w większą kostkę, cebulę w pióra, dołożyć do ziemniaków.
  3. Polędwiczki z indyka pokroić na mniejsze kawałki lub grube plastry. Rozłożyć na blasze pomiędzy warzywami.
  4. Całość polać przygotowanym olejem.
  5. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
  6. Przygotowaną mieszanką posypujemy mięso z warzywami.
  7. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
  8. Wyciągamy, posypujemy serem i dopiekamy kolejne 5 minut.
  9. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki, kolendrą i szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *