Schab ze śliwką

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości

20 dkg suszonych śliwek

2 – 3 łyżki oleju

sól

pieprz

majeranek

3 – 4 ząbki czosnku

ostra mielona papryka

rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Schab umyć, osuszyć i zrobić nacięcie na wylot przez środek, tworząc w schabie tunel. W wyciętą kieszeń wsypujemy ok. półtorej łyżeczki soli i rozcieramy od środka, wkładamy śliwki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie. Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem. Wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pół godziny następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Podawać na zimno z pieczywem. Smacznego!