Żurek wielkanocny

Składniki:

włoszczyzna
wędzona kiełbasa
biała kiełbasa
wędzony boczek
O! Żurek tradycyjny 500 ml
jajka na twardo
5 suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umytą, pokrojoną Włoszczyznę włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodać umyte i namoczone grzyby (z wodą z moczenia), następnie kiełbasę, boczek oraz przyprawy do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut. Przecedzić i dodać żur tradycyjny O!. Zamieszaj i zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, solą czosnkiem i śmietaną. Podawać z ugotowanym jajkiem. Smacznego!