Żeberka w imbirze z rukolą

Składniki:

żeberka wieprzowe trójkąty – 1 kg,
sos sojowy – 150 ml, miód – 100 g, limonka – 1 sztuka,
korzeń imbiru – 1 sztuka, czosnek – 4 ząbki, papryczki ostre – 2 sztuki,
sezam biały – 4 łyżki, świeża rukola – 1 opakowanie 500g, pomidorki cherry – 8 sztuk, czerwona cebula – 1 sztuka, oliwa z oliwek – 3 łyżki, sól i pieprz

Przygotowanie:

Żeberka należy umyć i pokroić na równej wielkości kawałki. Imbir zetrzeć na tarce i posiekać drobno papryczki z czosnkiem. Następnie sos sojowy, miód, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, posiekany czosnek i sezam połączyć i wymieszać. Zalać mięso przygotowaną marynatą i odstawić zafoliowane do lodówki na 6-8 godzin. Piec żeberka w naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. W tym czasie rukolę umyć, pomidorki pokroić na połówki i drobno posiekać cebulę. Przesypać wszystko do miski. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Żeberka podawać polane sosem z pieczenia w towarzystwie sałatki z rukoli.Smacznego!