Grillowane szaszłyki z szynki

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
100 ml oleju
2 łyżki ketchupu
3 duże ząbki czosnku starte na tarce
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu
1 spora szczypta chillii
1 łyżeczka soku z limonki
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
500 g pieczarek
2 duże cebule
50 ml oleju
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty do mięsa łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w plastry a następnie w niewielkiej wielkości kostki. Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Olej łączymy z przyprawami i polewamy nim warzywa. Odstawiamy na około 2-3 godziny, po czym nabijamy na zmianę na patyczki z mięsem. Szaszłyki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Grillujemy co jakiś czas odwracając szaszłyki. Smacznego!