Ratatouille

Składniki:

1 średni bakłażan (ok. 400 g)

Sól, pół pęczka bazylii

6 łyżek oliwy

250 g zielonej cukinii

250 g żółtej cukinii

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 kg świeżych pomidorów

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażana (ze skórką) pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski, posypać łyżką soli i wymieszać. Następnie wyłożyć na cedzak i zostawić na ok. 30 minut aby puścił sok.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Większe ćwiartki pokroić jeszcze na mniejsze cząstki. Usunąć nasiona z komór pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, smażyć aż się zrumieni, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Przełożyć ją łyżką cedzakową do większego garnka.

Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną najpierw na 2 połówki, później na paski o szerokości 1,5 cm). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Przełożyć do garnka z cukinią.

Na patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, dodać opłukanego i osuszonego bakłażana. Co chwilę mieszając smażyć aż się zrumieni przez ok. 5 minut. Przełożyć do garnka z warzywami.

Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.

Dodać pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotować. Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.

Odstawić z ognia i wymieszać z resztą natki i połową posiekanej bazylii. Resztę bazylii wykorzystać dekoracji. Teraz doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.

 Smacznego!