Carbonara

Składniki:

300 g makaronu spaghetti

4 szt. jajek

200 g wędzonego boczku

30 g tartego sera

30 g tartego parmezanu

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

Boczek pokrój w cienkie paseczki.

Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.

Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.

Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.

Smacznego!