Tiramisu

Składniki:

300 g biszkoptów podłużnych

5 jaj

500 g serka mascarpone

50 g cukru 

6 łyżek likieru Amaretto

250 ml kawy espresso

szczypta soli

kakao do posypania

Przygotowanie:

Przygotować kawę espresso. Przelać ją do płaskiej miseczki, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier Amaretto.

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie oraz dodać serek mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej.

Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego!