Rozgrzewająca zupa meksykańska

Składniki:

600 ml bulionu wołowego Winiary

1/2 kg mielonego mięsa wołowego

puszka krojonych pomidorów

puszka czerwonej fasoli Bonduelle

puszka kukurydzy Bonduelle

czerwona cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy marki O…

2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz

łyżeczka słodkiej papryki Kamis

płaska łyżeczka ostrej papryki

ser żółty Mlekovita

natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i smażyć 5 minut.

Następnie na patelnię dodać mięso mielone.

Mięso podczas smażenia rozdrobnić widelcem lub szpatułką.

Smażyć całość około 10 minut na małym ogniu.

Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i oba rodzaje papryki.

Zawartość patelni przełożyć do garnka, następnie zalać bulionem.

Dodać pomidory w puszce i koncentrat.

Zupę gotować około 45 minut.

Fasolkę przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.

Kukurydzę odcedzić i wraz z fasolką przełożyć do zupy.

Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.

Zupę przelać do miseczek, posypać posiekaną natką i dodać starty ser.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *