Pizza z serem pleśniowym i oliwkami – wspomnienie słonecznych wakacji!

Składniki:

mąka tortowa marki O… – 500 g

letnia woda – 250 ml

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

8 g drożdży

4 łyżki oliwy

Składniki na sos:

5 łyżek passaty pomidorowej O…

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

2 szczypty oregano

Dodatki:

6 plasterków ulubionej wędliny

10 sztuk oliwek marki O…

1 – 2 kulki sera mozzarella

ser pleśniowy Président – 150 g

biała cebula – 1 sztuka

Przygotowanie:

Łączymy składniki: wodę, 2 łyżki mąki, drożdże, sól.

Po wymieszaniu zostawiamy aż zaczyn zacznie pracować.

Kiedy ciasto podrośnie, dodajemy pozostałe składniki ciasta i delikatnie wyrabiamy ok. 15 min,

po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

Po tym czasie wałkujemy na duży, cienki placek, tak by zmieścił się na blaszce z piekarnika.

Smarujemy doprawioną passatą, kładziemy pokrojone sery, porwaną szynkę, cebulę poszatkowaną w piórka, na koniec oliwki pokrojone na plasterki.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut (używając opcji góra- dół).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *