logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Zupa z młodej kapusty po chłopsku

Składniki:

1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
2 cebule
4 duże ziemniaki (około 3/4 kg)
1 marchewka
30 dag wędzonego boczku
30 dag wiejskiej, mocno wędzonej kiełbasy
5 łyżek oleju
6 szklanek bulionu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

Cebule pokroić na cienkie piórka a kiełbasę i boczek w grubą kostkę. Kapustę poszatkować na grubsze kawałki. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, posolić i cały czas mieszać. Dodać kiełbasę boczek, smażyć aż się lekko przyrumienią. Następnie wlać bulion, dodać kapustę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż będą miękkie. Całość doprawić do smaku, posypać natką lub koperkiem. Podawać z chlebem. Smacznego!