logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Żeberka z akcentem czekoladowym

Żeberka z akcentem czekoladowym

Składniki:

żeberka – 1,5 kg,
gorzka lub mleczna czekolada – 1,5 tabliczki,
masło – 50 g, śmietana kremówka – 2 łyżki,
chilli mielone – 2 łyżki, miód – 2 łyżki, czosnek – 3 ząbki,
olej – 1 szklanka, majeranek – 2 łyżki, sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Do naczynia żaroodpornego wlać olej z miodem i wsypać majeranek, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Następnie dodać mięso i obtoczyć w mieszance z każdej strony. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą włożyć do większego garnka z gotującą się wodą). Zdjąć z ognia, dodać kremówkę, chilli i całość energicznie wymieszać. Żeberka podawać na liściach rukoli i plastrach pomidora, polane sosem czekoladowym z chilli. Smacznego!