logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Żeberka w sosie pieczeniowym z pieczarkami i karmelizowaną cebulką

Składniki:

żeberka wieprzowe trójkąty – 1 kg
pieczarki – 12~15 szt.
cebula – 5 szt.
oliwa z oliwek
masło – 2 łyżki
sól, pieprz świeżo mielony, cukier, czosnek granulowany
bulion drobiowy – 2 szklanki

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki opłukać, odciąć trzonki, pokroić na połówki i przesmażyć z jedną, pokrojoną w piórka cebulą. Następnie przełożyć do rondla. Ugotowanym bulionem zalać pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć żeberka do uzyskania złotego koloru, po czym przełożyć je do pieczarek i dusić do miękkości, około 40 minut. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Resztę cebul należy pokroić w piórka. W małym garnku rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebule, wymieszać z oliwą i masłem oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć do uzyskania brązowej barwy, często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Żeberka podawać ułożone na cebuli i pieczarkach. Smacznego!