logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Żeberka w sosie pieczeniowym z pieczarkami i karmelizowaną cebulką

Żeberka w sosie pieczeniowym z pieczarkami i karmelizowaną cebulką

Składniki:

Żeberka wieprzowe trójkąty – 1 kg

pieczarki – 12/15 szt.

cebula – 5 szt.

oliwa z oliwek

masło – 2 łyżki

sól, pieprz świeżo mielony

cukier, czosnek granulowany

bulion drobiowy – 2 szklanki

 

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki opłukać, odciąć trzonki, pokroić na połówki i przesmażyć z jedną,  pokrojoną w piórka cebulą. Następnie przełożyć do rondla. Ugotowanym bulionem zalać pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć żeberka do uzyskania złotego koloru, po czym przełożyć je do pieczarek i dusić do miękkości, około 40 minut. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Resztę cebul należy pokroić w piórka. W małym garnku rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebule, wymieszać z oliwą i masłem oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć do uzyskania brązowej barwy, często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Żeberka podawać ułożone na cebuli i pieczarkach. Smacznego!