logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Żeberka w kapuście

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
1 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowych
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Przygotowanie

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka.
Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą) pokroić i podsmażyć na patelni ok. 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak. Smacznego!