logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Zapiekany makaron z mięsem mielonym

Składniki:

0,5 kg łopatki wp
1 cebula
4 pieczarki
makaron świderki, falbanka, kolanko
śmietana do zup i sosów
1 serek topiony w kostce gouda
ser żółty do starcia np. gouda
sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso mielimy, podsmażamy z cebulą i pieczarkami. Makaron wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody na 4 – 5 min. Tak podgotowany makaron dzielimy na dwie części i jedną część przekładamy do naczynia żaroodpornego a na nim układamy mięso i kolejną warstwę makaronu. Następnie do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy serek topiony. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż serek się roztopi, podlewamy delikatnie odrobiną mleka. Wszystko zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy i posypujemy zapiekankę startym serem, po czym ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego!