logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Karkówka po bawarsku z grillowaną cukinią

Składniki:

3 plastry karkówki,
cukinia,
garść pomidorków koktajlowych,
mała czerwona cebulka,
kilka listków bazylii,
3 ząbki czosnku,
kolendra, sól ziołowa, pieprz, oliwa z oliwek,
pół szklanki piwa porter.

Przygotowanie

Karkówkę myjemy i osuszamy. Oliwę z oliwek łączymy z piwem, łyżeczką pieprzu, łyżeczką kolendry i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Energicznie wstrząsamy, aby składniki się połączyły. Mięso marynujemy minimum 2 godziny, po czym smażymy na średnim ogniu kilka minut. Solą doprawiamy dopiero w chwili, gdy mięso będzie już podsmażone.
Cukinię kroimy w plasterki około centymetrowej grubości. Smażymy lub grillujemy po 2 minuty na stronę. Całość podajemy ze świeżymi pomidorkami i krążkami czerwonej cebuli, udekorowaną listkami bazylii. Smacznego!