logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Faworki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej O!
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 łyżek kwaśniej, gęstej śmietany
olej O! lub smalec
cukier puder

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Zagniecione ciasto przełożyć na stolnice i zbić porządnie wałkiem (ok. 15 minut). Dzięki temu ciasto będzie jednolite i kruche. Podzielić ciasto na części i rozwałkować na cieniutkie placki (można lekko oprószyć mąką aby się nie kleiło). Rozwałkowane ciasto pokroić na prostokąty o wymiarze 3 cm x 8 cm. Następnie każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!