logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

100 g masła
100 g czekolady gorzkiej O!
0,5 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

100 g czekolady gorzkiej O!
50 g masła
Przygotowanie polewy: Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta

Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do kolejnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać następnie dodać ubite jajka oraz masę czekoladową. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec ok. 45 min. w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić aby wystygło. Przełożyć na paterę i polać gorącą polewą. Smacznego!