logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Pieczony kurczak z rozmarynem i cytryną

Składniki:

ćwiartka z kurczaka – 1 kg,

cytryna – 1 sztuka,

świeży rozmaryn – 4 gałązki,

czosnek – 2 ząbki,

oliwa – 4 łyżki,

sól i pieprz

Przygotowanie

Kurczaka umyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Oderwać igiełki rozmarynu od łodygi i drobno posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę i razem z rozmarynem połączyć z oliwą. Mięso natrzeć marynatą, włożyć do woreczka z zatrzaskiem i dodać cytrynę. Zamknąć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą i pieprzem oraz dołożyć 2 świeże gałązki rozmarynu. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Kurczaka podawać udekorowanego pomidorkami cherry. Dobrze smakuje z lekką sałatką. Smacznego!