logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Szynka pieczona marynowana w miodzie

Składniki:

2 kg szynki wieprzowej
50 ml ciepłej wody
75 ml miodu gryczanego
100 ml oliwy
5 posiekanych ząbków czosnku
3 gałązki rozmarynu
pieprz, sól
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
kilka suszonych liści laurowych
100 ml wody o temp. Pokojowej
Surówka z kapusty pekińskiej lub ogórki konserwowe O!

Przygotowanie

Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę i miód mieszamy, dodajemy oliwę, czosnek, rozmaryn, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i taką marynatą nacieramy mięso. Posypujemy solą i wstawiamy przykryte do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso obkładamy liśćmi laurowymi.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy marynatą i 100 ml wody.
Po ok 30 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy dalsze 60 minut. W trakcie pieczenia polewamy sosem z pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z naczynia i kroimy je w plastry. Szynkę podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej lub Ogórkami konserwowymi O! Smacznego!