logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Szarlotka

Składniki:

Ciasto

250g masła

3 szklanki mąki O!

1 szklanki cukru

2 jaja

2 żółtka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

0,5- 1 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do głębokiej patelni i podlewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy, dodajemy cukier i mieszamy aż woda odparuje. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy z ognia.

Ciasto

Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy tortownice, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok.  15 min. Na podpieczony spód nakładamy  masę jabłkowa, następnie ścieramy na tarce pozostałą cześć ciasta. Wkładamy ponownie Do pieca na ok 40 minut. Smacznego!