logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Soczysta łopatka z kaszą jęczmienną

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
sól

2 * 100 g O! Kasza Jęczmienna

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia. Podawać z kaszą jęczmienną. Smacznego.