logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Babcina karkówka

Składniki:

Karkówka wieprzowa bez kości – 1 kg,
czosnek – 4 ząbki,
bulion warzywny – 0,5 litra,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
ketchup pikantny bądź łagodny – 1 łyżka,
dowolna musztarda – 1 łyżka,
olej, woda – 1/3 szklanki,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, estragon, bazylia, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Mięso należy natrzeć mieszanką przypraw, oleju i wyciśniętego czosnku. Następnie odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na 6-8 godzin. Po wyjęciu pokroić karkówkę w plastry. Plastry mięsa ułożyć na rozgrzanej, głębokiej patelni i smażyć z każdej ze stron przez 5 minut. Dodać marynatę z naczynia, ketchup i musztardę oraz dolać bulion. Dusić przez 20 minut na mniejszym ogniu. Na sam koniec zmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i zagęścić nią sos. Karkówkę podawać polaną sosem i udekorowaną świeżymi ziołami. Dobrze smakuje z ziemniaczanym puree oraz z dodatkiem zielonego groszku. Smacznego!