logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Składniki:

500g mięsa z indyka (po wycięciu kości)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
opakowanie śmietany 18% (200g)
3 łyżki mąki
3-4 łyżki chrzanu
papryka słodka
majeranek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Z mięsa wycinamy kość i mielimy, następnie mieszamy mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki i układamy je  w rondelku, po czym zalewamy wodą i gotujemy przez ok 20 minut. Następnie  wyjmujemy delikatnie pulpeciki na talerz. W misce mieszamy z odrobiną bulionu z gotowania pulpecików mąkę, śmietanę i chrzan, po czym wlewamy do bulionu. Doprawiamy majerankiem i czekamy aż się zagotuje. Wrzucamy pulpeciki i gotowe. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą w towarzystwie zielonych sałat. Smacznego!