logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Podudzia kurczaka w sezamie

Podudzia kurczaka w sezamie

Składniki:

podudzie z kurczaka – 4 sztuki,

jajka – 2 sztuki,

ziarna sezamu – 4 łyżki,

mąka – 4 łyżki,

papryka słodka i ostra – po 1 łyżce,

sok z cytryny – 2 łyżki,

sól i pieprz, olej

 

Przygotowanie:

Mięso należy umyć oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Podudzia obtoczyć w mące a następnie panierować w mieszance rozmąconych jajek, sezamu, papryk, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju z obu stron przez ok. 10 minut. Następnie ułożyć podudzia w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w 200 stopniach.
Podawać na liściach sałaty w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Smacznego!