logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Blog

łopatka wieprzowa bez kości – 1 kg,

papryka zielona – 1 sztuka,

papryka czerwona – 1 sztuka,

papryka żółta – 1 sztuka,

dynia – 0,5 kg,

pomidory krojone bez skórki – 1 puszka (400g),

papryczka chilli – 2 sztuki,

cebula – 1 sztuka,

czosnek – 3 ząbki,

ostra papryka – 1 łyżeczka,

imbir – 1 łyżeczka,

olej – 4 łyżki,

cukier – 4 łyżki,

sól i świeżo mielony pieprz

Umyte i osuszone mięso należy pokroić w kostkę i smażyć na oleju w dużym rondlu. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i posiekaną papryczkę. Następnie wlać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem, papryką, imbirem i cukrem. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojone w kostki papryki i dusić pod przykryciem przez 20 min. W tym czasie dynię przekroić, obrać ze skórki i wyjąć pestki. Pokroić w kostkę średniej wielkości i gotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po czym odcedzić i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze pod przykryciem przez 10 minut. Gulasz najlepiej podawać z ryżem, posypany świeżą pietruszką.