logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Pikantny gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną

Składniki:

Kasza gryczana O!
łopatka wieprzowa bez kości – 1 kg,
papryka zielona – 1 sztuka,
papryka czerwona – 1 sztuka,
papryka żółta – 1 sztuka,
dynia – 0,5 kg,
pomidory krojone bez skórki – 1 puszka (400g),
papryczka chilli – 2 sztuki,
cebula – 1 sztuka,
czosnek – 3 ząbki,
ostra papryka – 1 łyżeczka,
imbir – 1 łyżeczka,
olej – 4 łyżki,
cukier – 4 łyżki,
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso należy pokroić w kostkę i smażyć na oleju w dużym rondlu. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i posiekaną papryczkę. Następnie wlać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem, papryką, imbirem i cukrem. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojone w kostki papryki i dusić pod przykryciem przez 20 min. W tym czasie dynię przekroić, obrać ze skórki i wyjąć pestki. Pokroić w kostkę średniej wielkości i gotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po czym odcedzić i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze pod przykryciem przez 10 minut. Gulasz najlepiej podawać z kaszą gryczaną O! Smacznego!