logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Pieczona łopatka wieprzowa z kaszą jaglaną O!

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cukinia, 1 kabaczek
2 papryki, 1 duża cebula
1 gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji
marynata:
4 ząbki wyciśniętego czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
estragon, zioła prowansalskie, tymianek – po 1 łyżce
świeżo mielony pieprz, sól
1 łyżka przyprawy do grilla

Łopatkę należy umyć, osuszyć i pokroić na kilka kawałków. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Składniki marynaty połączyć ze sobą, przelać do mięsa i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki na 10-12 godzin. Cukinię, kabaczek, 2 papryki i cebulę umyć i pokroić. Podsmażyć lekko na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Zamarynowaną łopatkę wyjąć z lodówki i piec przez kwadrans w temp. 200 stopni C. Zabieg ten ma
na celu zachowanie soczystości mięsa. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, rozłożyć na mięsie podsmażone warzywa i piec całość jeszcze przez 45 minut. Na koniec udekorować gałązką rozmarynu. Podawać z kaszą jaglaną O! Smacznego!