logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Łopatka pieczona w porach

Składniki:

sól
pieprz
czosnek (może być granulowany)
majeranek
można dodać tymianek, paprykę ostrą.
duży por

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, osolić, posypać ze wszystkim stron podanymi wyżej przyprawami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu. Por pokroić w talarki lub paski. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojonym porem. Zalać tłuszczem pozostałym ze smażenia wymieszanym ze szklanką wody. Piec w piekarniku (180 ° C) przez godzinę. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć pokrywkę, aby mięso się ładnie zapiekło. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego!