logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

Ryż paraboliczny O!

6 kawałków kurczaka

1 pomarańcza

1 jajko

szczypta soli

mąka pszenna

szczypta chili

olej do smażenia

Sos:
sok z 1 pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
100 ml octu winnego
100 ml cukru
1 łyżka sosu sojowego (ciemnego)
2 łyżki ketchupu
2 łyżki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kurczaka wytrybować, pokroić w kostkę. Obtoczyć w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i w mące. Smażyć partiami na gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Dokładnie wymieszać sok z pomarańczy, ocet, cukier, ketchup i sos sojowy.
W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną, która posłuży nam do zagęszczenia sosu. Pomarańczę pokroić w plastry, a następnie w małe trójkąciki. Z oleju, w którym smażyliśmy kurczaka zostawić na patelni 3-4 łyżki. Dodać startą skórkę z jednej pomarańczy i szczyptę chili. Chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać sos. Kiedy sos się zagotuje dodawać powoli wodę wymieszaną z mąką, cały czas mieszając. Dodać tyle mąki, aż sos osiągnie preferowaną przez nas gęstość. Do sosu dodać kurczaka i pokrojoną pomarańczę. Wymieszać. Podawać z ryżem O! Smacznego!