logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Kurczak Ciaciattore

Składniki:

4 udziki kurczaka,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
15 dag pieczarek,
czerwona papryka,
2 duże pomidory,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
woda, oliwa z oliwek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Udziki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i smażyć kurczaka do lekkiego zarumienienia, odstawić. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać drobno posiekany czosnek i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i paprykę. Pokroić pomidory w małe cząstki i wrzucić do pozostałych składników. Smażyć aż całość lekko zmięknie. Dolać wodę i przecier pomidorowy. Zagotować, stale mieszając. Wsypać rozmaryn i oregano i włożyć kurczaka. Doprawić całość solą i pieprzem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut, raz po raz mieszając.
Jeżeli po 20 minutach mięso nie jest do końca miękkie należy przykryć patelnię i dusić kurczaka ok. 10 minut. Sos można zagęścić niewielką ilością śmietany. Smacznego!