logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Kotlety z karkówki z grilla lub patelni

Kotlety z karkówki z grilla lub patelni

Składniki:

4 kotlety z karkówki

1 łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

majeranek, tymianek, papryka słodka, chili

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy marynatę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z marynaty układamy je na dobrze rozgrzanej patelni i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut z każdej strony. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z kaszą lub pieczonymi ziemniaczkami i surówkami.  Smacznego!