logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Karkówka z cebulką

Składniki:

karkówka bez kości
4 cebule
liście laurowe
czosnek granulowany
sól, olej do smażenia
2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 szt. ziela angielskiego
papryka ostra mielona

Przygotowanie:

Karkówkę umyć, osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami a następnie pokroić w plastry na grubość około 1,5 centymetra. Doprawić z obu stron pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym. Na dużej patelni rozgrzać olej i ułożyć plastry karkówki. Obsmażyć mięso na rumiano z obu stron, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe, podlać wodą i zostawić na małym ogniu pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już miękkie, jeżeli tak to doprawić mięso solą i dusić jeszcze około 10 minut. Cebule obrać pokroić w pół plastry, dodać do mięsa. Cebulę doprawić pieprzem ziołowym i szczyptą soli. Jeżeli płyn z patelni całkowicie odparował dolać wody. Patelnię ponownie przykryć pokrywką i zostawić na ogniu aż cebula zmięknie. Gotowe mięso podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!