logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Roladki z indyka nadziewane szpinakiem

Składniki:

filet z piersi indyka – 1 kg,
mrożony szpinak – 300 g,
serek mascarpone – 4 łyżki,
czosnek – 3 ząbki,
sól, pieprz, przyprawa do indyka, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak należy rozmrozić a następnie odcisnąć z wody na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak, mascarpone i doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień. Filety z indyka umyć i osuszyć. Następnie rozbić młotkiem przez folię spożywczą i wetrzeć przyprawy. Na rozbitych kawałkach mięsa, prawie na całej długości, rozsmarować masę ze szpinakiem. Zwinąć roladki i zabezpieczyć wykałaczką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 15 minut od czasu do czasu obracając roladki. Usunąć wykałaczki.
Najlepiej podawać na świeżych liściach bazylii, w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych. Smacznego!