logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Grillowana ćwiartka z kurczaka

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka – 2 sztuki lub więcej
marynata:
olej – ½ szklanki
musztarda – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
papryka łagodna – 1 łyżeczka
oregano suszone – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wlewamy do miski olej, dodajemy musztardę, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Całość mieszamy. Umyte i osuszone ćwiartki z kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie je w niej obtaczamy. Skórę z kurczaka możemy usunąć według uznania. Następnie odstawiamy do lodówki na 4 – 8 godzin. Mięso kładziemy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy 15-20 minut z każdej strony. Najlepiej podawać z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami bądź ryżem. Smacznego!