logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Faszerowana szynka po rycersku

Składniki:

1 cała szynka wieprzowa,
3 grube plastry wędzonego boczku,
garść suszonych jabłek i śliwek węgierek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
½ szklanka półwytrawnego czerwonego wina,
¼ kostki masła,
jałowiec, cząber, majeranek, pieprz, sól.

Przygotowanie:

W umytej szynce wycinamy sporą kieszeń. Wydrążone mięso mielimy. Cebulę rumienimy na maśle, dodajemy zmielone mięso i smażymy razem 3 minuty. Śliwki i jabłka kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy smażoną cebulę z mięsem, śliwkami, jabłkami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła (pod łyżeczce każdego z nich). Dodajemy wino i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kieszeń i spinamy ją wykałaczkami. Całość nacieramy z zewnątrz oliwą z majerankiem, solą i czosnkiem. Mięso pieczemy w temperaturze 180*C, przez około 2h. Gdy zauważymy, że skórka mięsa robi się rumiana, delikatnie odwracamy pieczeń na drugą stronę. Podajemy z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!