logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Placuszki z cukinii

Składniki:

1 bardzo duża (lub 2 mniejsze) cukinie

2 łyżki jogurtu naturalnego

pół cebuli

2 jajka

5-6 łyżek mąki

1 duży ząbek czosnku

posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka – wg preferencji

1 płaska łyżeczka soli morskiej

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i ok. jedną garść posiekanego koperku lub innego zioła. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!