logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Papryka faszerowana

Składniki:

4 papryki (dowolnego koloru)

pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z szynki

100 g ryżu

1 jajko

1 namoczona w mleku sucha bułka

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

2 szklanki bulionu (domowego lub z kostki)

zioła prowansalskie lub inne zioła

pieprz, sól

 

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Paprykom odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Mięso wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz pietruszkę i ryż. Mięsem nadziewać wydrążone papryki. Ułożyć je w brytfance, do której wcześniej należy wlać bulion. Brytfankę przykryć. Piec w 180 °C około 45 minut. Potem jeszcze 10-15 minut bez przykrycia, aby wierzch się zapiekł (można posypać startym serem żółtym). Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!