logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Ćwiartki kurczaka w miodzie z cytrynowym kuskusem

Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
5 ząbków czosnku
150 g suchej kaszki kuskus
wywar warzywny lub chudy rosół 300 ml
garść liści świeżej mięty
sok z jednej cytryny
pół papryczki chilli, szczypta pepperoni

Przygotowanie:

Zaczynamy od marynaty do mięsa. Miód, sos sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy dokładnie w misce. Kurczaka myjemy, wkładamy do foliowego worka i zalewamy marynatą. Worek szczelnie zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zamarynowane kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałą w worku marynatą. Pieczemy mięso około 1,5 godziny bez przykrycia i bez termo obiegu. Co pół godziny  kurczaka obracamy i polewamy zbierającym się na dnie sosem. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu,  jednak zamiast wodą, zalewamy go gorącym bulionem. Papryczkę i miętę szatkujemy, wyciskamy sok z cytryny. Dodatki łączymy z kuskusem. Smacznego!