logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Cukinia faszerowana szynką

Składniki:

2 cukinie
0,5 kg mięsa z szynki
ser żółty
2 dojrzałe pomidory
1 marchewka
1 ostra papryka
1 cebula
kawałek selera
oliwa
1 łyżeczka oregano i słodkiej papryki, ¼ łyżeczki kuminu i pieprzu cayenne, sól do smaku

Przygotowanie:

Mięso z szynki mielimy. Marchew i selera kroimy w bardzo drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oliwie 5 minut, po czym dodajemy mięso. Smażymy kolejne 3 minuty intensywnie mieszając. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę siekamy (można ją pozbawić nasion, wtedy danie jest mniej pikantne). Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy i dusimy 30 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż. Usuwamy łyżką gniazdo nasienne, tak aby powstały łódeczki, które następnie wypełnimy farszem. Całość posypujemy delikatnie startym serem i zapiekamy w 180 ° C przez 20 minut. Smacznego!